Ayak Başparmak Çıkıntısı (Bunyon) Tedavisi

Yaygın olarak görülen başparmak çıkıntısı ya da halk arasında bilinen adıyla bunyon, “nedir, neden ortaya çıkar ve uygun ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?” gibi sorularınız varsa, cevaplar ve tüyolarla Podoart Podoloji ekibi olarak sorunlarınızı çözmeye geldik.

Bunyon, tıptaki adıyla halluks valgus, cerrahi ve medikal yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu tedavinin ana amacı başparmakta gerçekleşen deformitenin düzeltilmesidir.

Uzmanlar tarafından öne sürülen sebep sıkı ya da yüksek topuklu ayakkabılar giymek olsa bile, aslında bunyon oluşumunun farklı nedenleri olabilir. Bunlardan bazıları; genetik, ayak yaralanmaları ve hatta doğum sırasında oluşan belirli ayak deformiteleri bile olabilir.

Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Bunyon, ayak başparmağındaki esnekliğin kaybolmasına ve yürürken ortaya çıkan, yoğun olarak hissedilen ağrıya sebep olabilir. Ağrını süresi, tedavi edilmemesi durumunda sıklaşabilir. Pek çok bunyon, ameliyatsız da tedavi edilebilir, hatta gene olarak ağrıya sebep olmayan bunyonlar, cerrahi düzeltmeye ihtiyaç duymaz ve uygun ayakkabı tercihi ile ortadan kalkabilir.

Kullandığınız Ayakkabının “Doğru” Ayakkabı Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Eğer ayakkabınız; Bunyon seviyesince esnek malzemelerden üretilmişse, Ayakkabının kalıbı yumuşak ve ayağınızın şekline uygunsa, Ayağınızın büyük tarafı ile uyumluysa doğru ayakkabıyı kullanıyorsunuz. Özellikle erken dönemde tespit edilen halluks valgus hastaları, uygun ayakkabı seçimi ile bu sorunu çözebilirken, aynı zamanda; Parmak arası makaralar, Parmak arası silikonlar, Kişiye özel tabanlıklarla da tedavi edilebilir. Yani yaygın olarak duyulan “ameliyat ile tedavi ediliyor” ifadesi, bu durumun başlangıç dönemi için geçersiz bir ifadedir.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Müdahale ile bozulan eklemler düzeltilir, plak yardımı ile sabitlenir ya da yumuşak dokular gevşetilebilir. Plak uygulaması yapılan hastalara 3 hafta alçı atel uygulaması yapılır. Yumuşak dokuya yapılan müdahalelerde hasta yürüyebilir.

Ayak başparmak eğriliği erken dönemde tespit edilirse gece ateli ve parmak arası silikon makara kullanımı ile 3-4 ayda ilerleme kaydedilebilir. Ancak ileri dönem bozukluklar ve ameliyat sonrası iyileşme süresi; 3 hafta alçılı ve 3 hafta halluks valgus ayakkabısı kullanımı ile toplamda 6 hafta sürmektedir. Erken tespit için Ankara’da yer alan podologlardan veya bulunduğunuz konumdaki podiatri merkezleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Bizler, Ankara’da yer alan podoloji merkezimizde, karşılaştığınız bunyon sorunlarıı gibi sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak için tedavilerimizi titizlikle gerçekleştiriyoruz. Sizlerde, bulunduğunuz konumda iyi bir podiatri merkezine giderek gerekli yardımı alabilir, ağrı ve acılarla vedalaşabilirsiniz.

  • podoloji
  • podoart
  • bunyon
  • ankarapodoloji

  • ayak bakımı
  • ayak sağlığı
  • ankara
  • medikal

 

Yorum Yap